Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Meteorologai įvertino oro baliono nelaimę Šilutės rajone: „Derėjo atšaukti skrydį“

„Sekmadienį Vakarų Lietuvoje buvo fiksuojami išraiškingi audros debesys (tarsi vasarą). Deja, bet Šilutės rajone audra sukėlė nelaimę. Vieno karšto oro baliono pilotė netiksliai įvertino nestabilios atmosferos grėsmes ir padarė žmogiškąją klaidą – kartu su 6 žmonėmis nusprendė pakilti į orą, nors iš tiesų tą vakarą derėjo atšaukti skrydį“, – oro baliono nelaimę įvertinta „Facebook“ paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje.

Pasak meteorologų, radarų duomenys aiškiai rodė, kad artėja audros debesys.

„Galbūt oreivę suklaidino orų modelių parodymai, kurie tuomet nepasižymėjo dideliu tikslumu, galbūt tiesiog pasitikėta kitokiais rodikliais, savo patirtimi ir manyta, jog laiko užtektinai bei tikrai pavyks suspėti praskristi numatytą atkarpą. Galbūt psichologiškai nenorėta nuliūdinti paslaugą užsisakiusių ir jau atvykusių bei skrydžio laukiančių žmonių (kurie viską atšaukus turėtų atvykti kitą kartą).

Žinoma, po laiko visada lengva kažką visiems aiškinti, tačiau meteorologinių radarų duomenyse tikrai aiškiai matėsi, kad iš pietvakarių greitai artėja nors ir silpstantys, tačiau vis dar aktyvūs audros debesys. Taip pat radaro vaizduose akylesnė akis tikrai galėjo įžiūrėti, jog anksčiau nei baisūs debesys atslenka vėjo gūsių frontas. Greičiausiai, būtent minėtas sustiprėjusio vėjo ruožas ir sukėlė nelaimę“, – tikina „Orai ir klimatas Lietuvoje‘.

Orai pateikė skaudžią pamoką

Tiesa, priduriama, kad audros židinys buvo beveik už 30 km.

„Taip, nors ir turi bazinių meteorologijos žinių, tikrai ne kiekvienas oreivis yra patyręs meteorologas, galiausiai net patyrusiems meteorologams tokius niuansus įžvelgti sunku.

Pats audros židinys buvo už beveik 30 km., tačiau ir debesyje, ir aplink jį visuomet vyksta vertikalūs ir horizontalūs oro judesiai, formuojasi sūkuriai potencialiai pavojingi aviacijai. Taigi šio įvykio pamoka gana aiški ir jau seniai taikoma didesnių orlaivių eisme – jokiu būdu negalima skraidyti šalia audrų.

Jokiu būdu negalima net pagalvoti, kad su tokiu inertišku aparatu, kaip oro balionas, „suspėsiu“ iki atslinks debesys. Jeigu saugumas tikrai svarbus, dera išlaikyti tokį laiko rezervą, kad kiekvienas jaustųsi saugus, net jei tai kainuotų nusivylimą ar negautas pajamas. Bent jau oreivis ir jo keleiviai išliktų sveiki...“

„Tikrai nenorime būti viską kritikuojančiais „ekspertais“, tačiau belieka priminti, kad panašus įvykis nutiko prieš 4 metus, 2020 m. birželio 11 d. Vilniaus apylinkėse, tačiau tada iš sparčiai besileidžiančio baliono krepšio iškrito tik viena moteris.

Jai lūžo raktikaulis, labiau nenukentėjo. Tuomet taip pat rašėme apie meteorologijos svarbą aviacijos saugumui. Deja orai ir vėl pateikė skaudžią pamoką“, – užbaigia „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Primename, kad nelaimė įvyko sekmadienį apie 20 val. 30 min. Šilutės r., Vilkų Kampo kaime oro balionas dėl pasikeitusios vėjo krypties tapo nevaldomas ir atsitrenkęs į Vilkų Kampo k. esančius pastatus, pakibo medyje.

Atvykę gelbėtojai oro balionu skridusius asmenis rado ant žemės. Du nukentėję asmenys – reanimacijoje. Per incidentą nukentėjo 7 asmenys, tarp jų – 5 suaugusieji ir 2 vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius