Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 07 /09:32

„Kryžiaus žygius teko praeiti“: prasidėjo balsavimas iš anksto renkant prezidentą bei referendume dėl pilietybės

Antradienį Lietuvoje prasideda balsavimas iš anksto renkant prezidentą, išsakant poziciją dėl dvigubos pilietybės įteisinimo.

Lietuvoje antradienį prasidėjo balsavimas iš anksto renkant prezidentą bei išsakant poziciją dėl dvigubos pilietybės įteisinimo.

Vilniuje rinkėjai balsą atiduoti gali penkiose vietose, tarp jų – ir Lukiškių aikštėje, kur dar prieš atsidarant punktui nusidriekė kelių dešimčių žmonių eilė.

Balsadėžės rinkėjams visoje Lietuvoje atvertos lygiai 7 val. ryte. Sostinės centre šis momentas pažymėtas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariui pučiant ragą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prasidėjo balsavimas iš anksto Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendume
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prasidėjo balsavimas iš anksto Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendume

„Kryžiaus žygius teko praeiti“

Vilniuje viena pirmųjų savo balsą atidavė 47-erių Birutė. Informacinių technologijų sektoriuje dirbanti moteris BNS teigė savo valią išreiškianti pirmąją išankstinio balsavimo dieną, nes taip tiesiog paprasčiau.

„Sekmadienį norisi pailsėti“, – sakė ji.

Tik vardu prisistačiusi moteris teigė, kad prieš balsuojant įvertino visus kandidatus.

„Klausiausi aš debatų, daug mąsčiau, daug galvojau, bet atidaviau balsą tam, kuris bus teisingas Lietuvai“, – sakė Birutė.

Sunkiai išsirinkusi BNS sakė ir 54-erių Jolanta.

„Nelabai lengvai (apsisprendžiau – BNS), bet šiandien jau buvau tikra, už ką balsuosiu. Atkreipiau dėmesį daugiausia į reklamas“, – kalbėjo taip pat tik vardu prisistačiusi moteris.

Viešajame sektoriuje dirbanti Jolanta teigė, kad kandidatą pasirinko atsižvelgdama į jo veiklą, kompetencijas, patirtį ir viešą laikyseną.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prasidėjo balsavimas iš anksto Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendume
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prasidėjo balsavimas iš anksto Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendume

Su prezidento rinkimais Lietuvoje vyksta ir privalomasis referendumas dėl dvigubos pilietybės įteisinimo.

Juo siūloma pakeisti Konstituciją iš jos išbraukiant sakinį, kuris dabar užkerta kelią Lietuvos piliečiams įgyti antrą pilietybę – kad „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“.

Pareikšti nuomonę reikia dėl pataisytos Konstitucijos formuluotės: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas.“

21-erių studentas Matas Bruson BNS teigė balsavęs už šį pakeitimą, nors pripažino, kad formuluotė yra sudėtinga.

„Aš pats turiu dvigubą pilietybę, ją gavau išimties tvarka. Norėčiau, kad mano vaikai ją ateityje gautų paprasčiau, o ne taip, kaip teko man, susiduriant su visa biurokratija. Galėčiau teigti, kad kryžiaus žygius teko praeiti“, – teigė vyras.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prasidėjo balsavimas iš anksto Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendume
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prasidėjo balsavimas iš anksto Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendume

VRK duomenimis, iš anksto balsuoti galima visose 60 savivaldybių iki ketvirtadienio 7–20 valandomis. Daugumoje savivaldybių išankstinio balsavimo vietos įrengtos savivaldybių pastatuose.

Sostinėje balsuoti taip pat galima miesto savivaldybės pastate (Konstitucijos pr. 3), Vilniaus universiteto Verslo mokykloje (Saulėtekio al. 22), A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų, Vilniaus rajono savivaldybės pastate (Rinktinės g. 50).

„Dėl šventos ramybės“

Tuo metu Kauno savivaldybės pastate Laisvės alėjoje dėl suplanuotų pratybų balsavimas iš anksto nebus organizuojamas. Rinkėjai savo valią gali pareikšti Kauno rajono savivaldybės pastate ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) pastate.

Į pastarąją vietą antradienį ryte atvykęs 59-erių verslininkas Artūras Venslovas BNS teigė taip pat manantis, jog klausimas dėl pilietybės suformuluotas „labai sunkiai“.

„Eiliniam žmogui tą teisinę formuluotę suprasti nebus taip paprasta. Dėl Konstitucinio straipsnio pakeitimo, kad pilietybė suteikiama ir prarandama Konstitucinio įstatymo tvarka. Daugiau niekas neparašyta, o kas gi bus tame įstatyme parašyta vėliau, kokia tvarka bus nustatyta, sunku dabar pasakyti, – kalbėjo verslininkas. – Dėl šventos ramybės balsavau „taip“ ir tikiuosi, kad tame Konstituciniame įstatyme bus padaryta pagal žmonių valią.“

Savo ruožtu 44-erių administratorė Eglė Chominienė BNS teigė taip pat palaikiusi Konstitucijos pokyčius, o prezidento rinkimuose balsavusi taip, kad būtų „truputį konkurencijos“.

Per pirmą balsavimo pusvalandį į VDU atiduoti savo balso iš viso atvyko apie pusšimtį žmonių.

„Jau kelinti metai taip darau (balsuoju iš anksto), labai pasiteisina, nes dirbu centre. (...) Prieš darbą, ramiai, žmonių nėra. Tas labai man patinka“, – kalbėjo E.Chominienė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prasidėjo balsavimas iš anksto Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendume
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prasidėjo balsavimas iš anksto Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendume

Už ką galima balsuoti?

Dėl prezidento posto varžosi aštuoni politikai.

Antros kadencijos siekia dabartinis prezidentas nepartinis Gitanas Nausėda. Valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai į prezidentus kelia premjerės Ingridos Šimonytės kandidatūrą, valdančiajai koalicijai priklausanti Laisvės partija – Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekaną Dainių Žalimą, opozicinė Darbo partija – savo lyderį, parlamentarą Andrių Mazuronį, kita opozicinė politinė jėga, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, kelia buvusį krašto apsaugos viceministrą Giedrimą Jeglinską.

Save išsikėlė advokatas Ignas Vėgėlė, medikas Eduardas Vaitkus ir partijos „Nemuno aušra“ lyderis Remigijus Žemaitaitis. Pastarąjį dėl antisemitinių pareiškimų Konstitucinis Teismas pripažino sulaužius priesaiką ir pažeidus Konstituciją, dėl to politikas atsisakė Seimo nario mandato.

Su prezidento rinkimais Lietuvoje vyks ir privalomasis referendumas dėl dvigubos pilietybės įteisinimo.

15min montažas/Kandidatai į Prezidento postą
15min montažas/Kandidatai į Prezidento postą

Bus siūloma pakeisti Konstituciją iš jos išbraukiant sakinį, kuris dabar užkerta kelią Lietuvos piliečiams įgyti antrą pilietybę – kad „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“.

Pareikšti nuomonę reikės dėl pataisytos Konstitucijos formuluotės: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas.“

Kur galima balsuoti?

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, iš anksto balsuoti galima visose 60 savivaldybių nuo antradienio iki ketvirtadienio 7–20 valandomis.

Daugumoje savivaldybių išankstinio balsavimo vietos įrengtos savivaldybių pastatuose.

Sostinėje balsuoti galima miesto savivaldybės pastate (Konstitucijos pr. 3), Vilniaus universiteto Verslo mokykloje (Saulėtekio al. 22), A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų, Lukiškių aikštėje, Vilniaus rajono savivaldybės pastate (Rinktinės g. 50).

Vilniaus rajono savivaldybė balsavimo punktą įrengė ir Nemenčinės kultūros centre (Švenčionių g. 12, Nemenčinėje).

Dėl suplanuotų pratybų Kauno miesto savivaldybės pastate Laisvės alėjoje balsavimas iš anksto nebus organizuojamas. Čia rinkėjai savo valią galės pareikšti Vytauto Didžiojo universiteto pastate (S. Daukanto g. 28) ir Kauno rajono savivaldybės pastate (Savanorių pr. 371).

Klaipėdoje balsavimas iki rinkimų dienos vyks Klaipėdos miesto savivaldybės pastate (Liepų g. 11).

Devyniose savivaldybėse balsavimas iš anksto vyks ne savivaldybių pastatuose: Ignalinos – Turizmo informacijos centre (Ateities g. 23, Ignalina), Kazlų Rūdos – Jurgio Dovydaičio viešojoje bibliotekoje (Vytauto g. 21, Kazlų Rūda), Lazdijų – Jaunimo centro patalpose (Seinų g. 1, Lazdijai), Neringos – bendruomenės namuose (Taikos g. 17, Nida), Pagėgių – Kultūros centre (Jaunimo g. 3, Pagėgiai), Radviliškio – buvusioje mokykloje (Dariaus ir Girėno g. 27, Radviliškis), Šiaulių rajono – Švietimo ir sporto skyriaus pastate (Karolio Reisono g. 4, Šiauliai), Švenčionių – miesto kultūros centre (Vilniaus g. 1, Švenčionys), Utenos – Visuomenės sveikatos biuro patalpose (Utenio a.7, Utena).

Gegužės 8–10 dienomis bus organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose.

Gegužės 10–11 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Balsuoti namuose gali rinkėjai su negalia, juos namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės ir rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Prezidento rinkimai ir referendumas dėl dvigubos pilietybės įteisinimo vyks sekmadienį, gegužės 12 dieną. Tuomet balsuoti bus galima 1895 vietose visoje Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius