Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos pažintinis takas – tarsi sanatorija: tokio oro tyrumo nepajausite jokiame kitame miške

Dažniausiai pažintiniuose takuose tenka nukulniuoti ne vieną kilometrą, kad keliose vietose būtų galima pasigrožėti apylinkių vaizdais. Kadagių slėnio pažintinis takas (oficialiai – Arlaviškių pažintinis takas) visiškai kitoks. Žengus vos kelis žingsnius nuo automobilių stovėjimo aikštelės, atsiveria vaizdas į Kauno marias, į jų viduryje plytinčią Dabintos salą, ir, einant, didžiąją dalį tako galima mėgautis šiuo peizažu.
Kadagių slėnio pažintinis takas
Kadagių slėnio pažintinis takas / „Po kelionės“ nuotr.

Daugiau kelionių nuotykių rasite tinklaraštyje „Po kelionės“

Vaizdais, ne kilometrais džiuginantis takas

Takas driekiasi Kauno marių šlaitu, gausiai apaugusiu kadagiais. Tad juo einant prieš akis atsiveria toks vaizdas: šalia – it žvakės kylantys žali kadagiai, toliau – Kauno marių vandenys, horizonte – kito kranto linija. Ne be pagrindo 2016 metais šis takas buvo pripažintas gražiausiu pažintiniu taku Lietuvoje. Tiesa, jis skirtas ne ilgų pasivaikščiojimų gerbėjams, nes jo ilgis – tik 1,3 km. Atėjai, apsižvalgei, pasigėrėjai ir gali keliauti toliau.

„Po kelionės“ nuotr. / Kadagių slėnio pažintinis takas
„Po kelionės“ nuotr. / Kadagių slėnio pažintinis takas

Tako pradžia – 501 metras – išklota lentomis, tad lengvai įveikiama ir vaikišku, ir neįgaliojo vežimėliu, likusi dalis – platokas miško takas, kuriuo galima nusileisti iki pat vandens. Take yra ne vienas suolelis, kur galima prisėsti pailsėti, pasigrožėti vaizdais.

Grįžti galima arba tuo pačiu taku, arba kitu, lygiagrečiai einančiu per mišką. Paklysti tikrai nepavyks, nes už siauro miško ruožo esanti pieva, kelias, gyvenamieji namai neleis toli nuklysti nuo Kauno marių šlaitų.

Takas įrengtas 2010 metais, anksčiau buvo uždarytas remontui, nes tako danga buvo nesaugi pasivaikščiojimui. Ji buvo atnaujinta, takas vėl atvertas lankytojams.

Natūrali gamtos gydykla

Jau ne vienerius metus žaviuosi Kauno marių regioninio parko darbuotojų tekstais – tiek žinutėmis jų feisbuko paskyroje, tiek stendais pažintiniuose takuose. Tad ir šįkart rašydama apie Kadagių slėnio pažintinį taką, leisiu sau pasinaudoti stenduose rasta informacija.

„Po kelionės“ nuotr. / Kadagių slėnio pažintinis takas
„Po kelionės“ nuotr. / Kadagių slėnio pažintinis takas

Taigi, pasivaikščioti šiuo taku ne tik gražu, bet ir labai sveika. Sveika ne tik todėl, kad vaikštinėjate po mišką, kad judate. Pagrindinė priežastis – kadagiai. Šie augalai nuo seno vertinami ir naudojami kūnui bei sielai gydyti. Kadagyne oras 1000 kartų grynesnis nei tradiciniame miške, o, kaip teigiama informaciniame stende, pabuvus jame ilgesnį laiką galima atgauti jėgas, netgi išgyti nuo sunkių kvėpavimo ligų.

Kadagyne oras 1000 kartų grynesnis nei tradiciniame miške.

Kadagys – vienintelis Lietuvos augalas, išskiriantis tiek daug fitoncidų – dezinfekuojančių ir gydančių medžiagų, jis – geriausias natūralus antibiotikas. Per parą 1 ha kadagyno išgarina 30 kg fitoncidų, kurių pakaktų išvalyti viso Kauno orui. Arlaviškių kadagyno dydis – 4,6 ha. Nesunku paskaičiuoti, kad jis išvalytų dar ir Vilniaus, ir Klaipėdos orą.

Suprantu, perskaičius informaciniame stende tokias žinias, daugeliui kyla mintis užveisti kuo daugiau kadagynų. Deja, ne visiems tai pavyks padaryti. Priežastis – kadagys labai jautrus, lengvai pažeidžiamas augalas, užterštoje aplinkoje jis skursta. Jam reikia švaraus dirvožemio, gryno oro. Ne veltui sakoma, kad kadagys – puikus įrodymas, kad vieta, kurioje jis auga, iš tiesų labai švari.

„Po kelionės“ nuotr. / Kadagių slėnio pažintinis takas
„Po kelionės“ nuotr. / Kadagių slėnio pažintinis takas

Jei Jūs esate kilę ne iš Kauno regiono, Jums bus įdomus ir prie tako įrengtas pažintinis stendas, pasakojantis apie Kauno marias, nuo kurių neatitrauksite žvilgsnio eidami šiuo taku.

Marios dirbtinai sukurtos 1959 metais užtvenkus Nemuną. Plačiausia jų vieta – 3,3 km, siauriausia – 300 m. Statomai hidroelektrinei teko paaukoti kelias dešimtis kaimų, iš būsimų marių dugno buvo iškelta šimtai sodybų, tūkstančiai žmonių turėjo palikti savo namus, o paskui stebėti, kaip lėtai juos paslepia marių vandenys.

Garsus ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje

Kauno marių regioninis parkas įkurtas 1992 metais, netrukus po to įsteigtas ir Arlaviškių botaninis draustinis. Vienas iš jo vertybių – čia aprašomas kadagių slėnis, natūraliai susiformavęs stačiame šlaite.

„Po kelionės“ nuotr. / Kadagių slėnio pažintinis takas
„Po kelionės“ nuotr. / Kadagių slėnio pažintinis takas

2004 metais ši vietovė įtraukta į europinės svarbos saugomų teritorijų tinklą „Natura 2000“, taigi ši teritorija žymi ne tik kaip regioninio parko draustinis, bet ir reikšminga saugoma teritorija visos Europos mastu.

Trumpa praktinė informacija

Pažintinis takas yra Kauno rajone, Arlaviškėse, nuo Vilniaus – apie 120 km. Nuo Kauno centro – apie 26 km. Taką rasti nesudėtinga – navigacija automobilių stovėjimo aikštelės vietą žino. Privažiavimas asfaltuotu keliu. Mes lankėmės sekmadienį, prie aikštelės buvo maisto vagonėlis, kuriame buvo galima nusipirkti kavos, gaiviųjų gėrimų.

„Po kelionės“ nuotr. / Kadagių slėnio pažintinis takas
„Po kelionės“ nuotr. / Kadagių slėnio pažintinis takas

Jei iki Kadagių pažintinio tako atvažiuosite iš toliau, pakeliui dar galite aplankyti Vaišvydavoje esantį Pakalniškių piliakalnį ir jo pažintinį taką, netoliese yra Dubravos rezervatinės apyrubės pažintinis takas, o Samylų įlankoje daugiau sužinosite apie Kauno marių užlietų kaimų istoriją. Jei jau atvažiuosite iki šios įlankos, už kelių kilometrų – dar viena galimybė pasivaikščioti Kauno marių pakrantėmis Žiegždrių geologiniu taku.

Daugiau kelionių nuotykių rasite tinklaraštyje „Po kelionės“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius